• Soğuk hava deponuzda sorunmu var

     

     

    Ülkemizde  meyve ve sebzelerin kısa veya uzun süreli depolanması için kullanılan yüzlerce soğutulmuş depo vardır (bu bilgi notunda ürünler olarak adlandırılır). Depolar, üretimdeki iniş ve çıkışları yumuşatmak, müşterilere daha sürekli tedarik sağlamak ve ürün kalitesinin korunmasına yardımcı olmak için bir pazarlama aracı olarak kullanılır. Depolar, tümü düzgün çalışması için kritik olan çok çeşitli boyutlarda, düzenlerde ve yapım yöntemlerinde gelir.Soğuk oda servisi olarak elimizden geldiği kadar sizlere yardımcı olaya çalışıyoruz

     

     

    Soğuk hava deposu sorunları mı yaşıyorsunuz? Sorunların belirlenememesi, soğuk hava deposunda mahsulün bozulmasına neden olabilir. Bu bilgi formu, soğutulmuş depolarda bulunan en yaygın sorunlardan bazılarını olası nedenler ve çözümlerle birlikte listeler. Soğuk depolamanın yapısal olarak uygun olmasını ve düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli denetimler ve bakım yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Bir soğuk hava deposu yüklenicisi, bir inceleme ve bakım programı hazırlanmasına yardımcı olabilir. Bazı çözümler depolama sahibi tarafından çözülebilirken, diğerleri kalifiye bir yüklenici tarafından ele alınmalıdır.

    Bu bilgi formunda aşağıdaki nedenler ve olası çözümler yer almaktadır:

    SOĞUK HAVA DEPONUZDA SORUNMU VAR

    1. Bazı ürünler donuyor.
    2. Bazı ürünler kırışıyor.
    3. Bazı ürünler terliyor veya üzerinde serbest su var.
    4. Ürün erken olgunlaşma, renk değişimi, yaprak (bitkiler) kaybı sergiliyor.
    5. Ürünün kokuları veya kötü tadı var.
    6. Ürün çürüyor.

    Binayla İlgili

    1. Duvarlar ve / veya tavan yoğuşuyor veya küfleniyor.
    2. Duvarlar ve / veya tavan çürüyor.
    3. Tavan damlıyor.
    4. Zemine su püskürtüldüğünde bile zemin kuruyor.
    5. Saklama süresi boyunca iç hava sıcaklığı dalgalanır.
    6. Depolama süresi boyunca iç hava sıcaklığı istenenden daha sıcaktır.
    7. Depolama süresi boyunca iç hava sıcaklığı istenenden daha soğuktur.
    8. İç hava sıcaklığı tekdüze değil.
    9. Saklama havası kötü kokuyor veya zor nefes alıyor.
    10. Evaporatör bobinleri buzlanıyor ve çok fazla yoğuşuyor.
    11. Elektrik tüketimi artıyor.

    Ürünle İlgili Sorunlar

    Sorun: SOĞUK ODA da Bazı ürünler donuyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Termostat çok soğuk ayarlanmış, farkı çok geniş veya termostatın (veya sensörünün) konumu zayıf. Termostatı daha yüksek bir sıcaklığa ayarlayın. Sıcaklık farkını azaltın (açma-kapama). Termostatı (veya sensörünü) yeniden konumlandırın veya termostatı değiştirin.
    Ürün çok yükseğe istiflenmiş ve doğrudan kangallardan gelen hava akımında. Ürünü serpantinlerden gelen hava akımına çok yakın istiflemekten kaçının. Soğuk havayı ürünün üzerine yönlendirmek için bobinlerin altına bölmeler takın.
    Ürün temas ediyor veya donma duvarlarına çok yakın (kışın veya bir dondurucunun yanındaysa). Özellikle beton temellerde yeniden yalıtın ve ürünü soğuk duvarlardan uzak tutun.
    Evaporatör serpantinleri kirli veya bir veya daha fazla fan çalışmıyor, bu da çıkış hava sıcaklığının daha soğuk olmasına neden oluyor. Evaporatör serpantinlerini temizleyin veya fanları onarın.
    Bir serpantin düzgün çalışmıyor olabilir (çoklu serpantinlerle), diğer serpantinlerdeki çıkış hava sıcaklığının daha soğuk olmasına neden olabilir. Doğru soğutucu akışkan akışı, çalışma basıncı ve sıcaklıklar (kızgınlık ayarları) için bir teknisyene serpantinleri ve valfleri kontrol ettirin.
    Kötü hava akışı. Ölü hava noktalarını bulmak için bir duman jeneratörü kullanın. Bobinlerin yerini değiştirin veya fan kapasitelerini artırın. Hava tüpleri ve / veya ekstra sirkülasyon fanları takın. İyi hava dağıtımını sağlamak için kaplar yerleştirin.

    Sorun: Bazı ürünler kırışıyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Depolama bağıl nemi çok düşük.

    Evaporatör serpantinlerini temizleyin (kirliyse). Çalışmayan fanları değiştirin.
    Odaya aşırı ısı ekleyebileceği veya döngüler arasında aşırı buzlanmaya neden olabileceği için defrost sıklığını (süre ve sonlandırma) kontrol edin.
    Verimli çalışma ve uygun çalışma sıcaklıkları için bir yükleniciye sistemi ve bobinleri kontrol ettirin. Genleşme vanalarında kızgınlık ayarlarını yapın.
    Yükleniciye sistem boyutlandırmasını kontrol ettirin (kompresör ve evaporatör bobin boyutlandırması ve gerçek tasarım koşullarında sıcaklık farkı).
    Bobin boyutunu artırın veya daha fazla bobin kurun, böylece bobinlerdeki "soğuk" hava ile ürünün "hissettiği" hava arasında daha düşük bir sıcaklık farkında çalışabilirler. Bu, havadaki nem gidermeyi azaltır.
    Ultra ince veya atomize sis sağlayabilen nemlendirme ekipmanı kurun (suyu kurutulmuş ürüne geri koymak zordur).

    Soğuk hava kuruyken ürün ılık ve nemlidir ve nemi dışarı çeker. Buhar basıncı farkı çok yüksek. Tarla ısısını hasattan hemen sonra daha hızlı uzaklaştırın, böylece ürün ile depolama havası arasında daha az buhar basıncı farkı olur. Böylece nemin ürünü terk etmesi ve kurumaya neden olması için daha az teşvik.
    Ahşap kaplar ve depolama yapısının kendisi havadan ve üründen nem çekiyor. Uzun süreli depolamaya koymadan önce ahşap kapları ıslatın. Testler, tahta kutuların nemi emerek ağırlıkça% 10 artabileceğini göstermektedir.
    Yumuşak çekirdekli meyve gibi ürünler hafif dondurulduğunda buruşuk görünür. Donma altında olası çözümleri görün Hafifçe donmuş çekirdekli meyveler nem kaybından büzülmez ve

    Sorun: Bazı ürünler terliyor veya üzerinde serbest su var

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Odaya kapı açıklıklarından veya odadaki hava kaçaklarından sıcak, nemli hava giriyor. Kapı açılma süresini en aza indirerek, bir şerit perde (veya hava perdesi) kurarak, rüzgar basıncını ve / veya bitişik alanın soğumasını önleyerek sıcak havanın sızmasını azaltın.
    Yeni yerleştirilen üründen gelen ılık, nemli hava soğuk ürüne çarpıyor. "Soğuk" ürünü soğutulan "sıcak" üründen ayrı bir odada uzun süre saklayın. Önemli hava sıcaklığı artışlarını azaltmak için daha fazla soğutma kurun.
    Ürün depodan çıkarıldıktan sonra soğuk ürün üzerinde ılık, nemli hava yoğunlaşıyor. Ürünün kademeli olarak ısınmasına izin verin; Ürün doğrudan sıcak, nemli bir ortama konursa veya paketleme alanı için klima eklenirse yoğuşma kaçınılmazdır.
    Buz çözme süresi çok uzun olabilir ve / veya sonlandırma çalışmayabilir, bu da oda sıcaklığının çok yükselmesine neden olabilir. Odaya aşırı ısı eklenmesini önlemek için buz çözme sıklığını, süresini ve sonlandırmayı kontrol edin.
    Evaporatör serpantinlerinden gelen buz çözme suyu ürün üzerine damlıyor Depoyu nemlendirmeye yardımcı olmak için yoğuşma suyunu uzağa veya mümkünse zemine boşaltın.
    Nemlendirme sistemi damlacıkları çok büyük veya nem ölçer çok yükseğe ayarlanmış veya kalibrasyon dışı. Ultra ince veya atomize sis sağlayabilen veya nem ölçerini ayarlayabilen, kalibre edebilen veya değiştirebilen nemlendirme ekipmanı kurun.

    Sorun: Ürün erken olgunlaşma, renk değişimi, yapraklarda (bitkilerde) kayıp sergiliyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Etilen gazı mevcut olabilir. Depolama alanında yüksek etilen üreten meyveleri çıkarın (örn. Elma, armut, kavun, erik, şeftali, kayısı, kavun, domates). Egzozda etilen yayan forklift kullanmaktan kaçının. Kullanmadan önce saklama odalarını iyice havalandırın. Havalandırmadan gelen fazla yükü kaldırmaya yetecek kadar soğutma olması koşuluyla kullanım sırasında da havalandırın.
    Depolama sıcaklığı çok yüksek olabilir. Depolama sıcaklığını düşürün. Yetersizse daha fazla soğutma ekleyin.
    Buz çözme döngüleri çok uzun ve / veya odaya çok fazla ısı ekliyor. Doğru sıklık, süre ve sonlandırma için buz çözmeyi kontrol edin.
    Ürün çok sıkı istiflenmiş ve soğumasını engelliyor. Ürün sıraları ve katmanları arasında boşluk bırakın ve içinden iyi hava akışına izin verecek şekilde istifleyin.

    Sorun: Üründe koku veya tat bozukluğu var

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Kokuları ve / veya istenmeyen tatları kolayca aktaran yakın ürünler. Lahana, şalgam, kereviz, patates, soğan, marul veya sarımsak gibi mahsulleri çıkarın.

    Sorun: Ürün çürüyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Ürün çok sıcak ve hızla yeniden canlanıyor ve yaşlanıyor. Hasattan sonra hızlı ve tekdüze hızlı soğutma sağlar. Saklama süresi boyunca önerilen sıcaklığı koruyun.
    Depolamadan önce ürün hasarlı, aşırı olgunlaşmış veya kalitesiz. Depolamadan önce ayıklama oranlarını artırın. Depolamanın kalitesiz ürünü uzun raf ömrü olan en kaliteli ürüne dönüştürmesini beklemeyin.

    İlgili Sorunlar Oluşturma

    Sorun: Duvarlar ve / veya tavan yoğuşuyor veya küfleniyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    İç yüzeyler, çarpan oda havasından daha soğuktur. Yüzey sıcaklıkları ve nem seviyesi, küf oluşumu için idealdir. Oda havasının çiğlenme noktasının (yoğuşma) üzerindeki duvar yüzeylerini ısıtmak için daha fazla yalıtım yapın. Binayı sıkıştırın ve bu alanlarda daha iyi hava akışı sağlayın.
    Odaya aşırı nem veya ılık nemli hava giriyor. Kapı açılma süresini en aza indirerek, bir şerit perde (veya hava perdesi) takarak, rüzgar basıncını önleyerek ve / veya bitişik alanı soğutarak sıcak havanın sızmasını azaltın.
    Tavan veya duvarlardaki yalıtım doymuştur. Islak yalıtımı kaldırın. Yüzeylerin kurumasına izin verin ve yalıtımı yeterli sprey köpük yalıtımı ile değiştirin.

    Sorun: Duvarlar ve / veya tavan çürüyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Nem, ahşap kaplamaya / yapıya göç eder. Yeniden inşa etmeden önce, nemin tekrar içeri girmesinin neden ve nasıl önleneceğini belirleyin.
    Buhar bariyerinin yanlış montajı veya eksik montajı. Gerekirse uygun buhar bariyeri konumunu belirleyin.
    Yanlış yalıtım türü kullanılmış veya yetersiz yalıtım değeri takılmış. Gerekirse, muhtemelen farklı bir yalıtımla yeniden yalıtın.
    Çatıdan veya diğer kaynaklardan su sızıyor. Çatıyı veya diğer su sızıntısı kaynaklarını onarın ve kurulayın veya ıslak yalıtımı vb. Değiştirin.

    Sorun: Tavan damlıyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Tavan arasında sıcak, nemli hava birikmesine izin veren zayıf tavan havalandırması. 1 m'lik sağlamak 2 600 m başına sınırsız saçak giriş havalandırma alanının 2 aynı sınırsız tepe havalandırma alanı, tavan ya da mekanik olarak 1 hava değişimi / 2 dakika havalandırın.
    Yetersiz tavan yalıtımı, çatlaklardan damlayan yoğunlaşmaya neden olur. Islak yalıtımı kaldırın. Yüzeylerin kurumasına izin verin ve yalıtımı yeterli sprey köpük yalıtımı ile değiştirin
    Buhar bariyerinin yanlış montajı veya eksik montajı. Sıcak taraftaki sıcaklığının tavan arasında sıcak havanın çiğlenme noktasına (yoğunlaşma) soğumasını önlemek için yeterli yalıtım ekleyin. Buhar bariyerinin konumu, buhar basıncının tahrik yönüne (sıcak taraf) bağlıdır. Bina kullanımına bağlı olarak bir buhar bariyeri tavsiye edilmeyebilir.

    Sorun: Zemine su püskürtüldüğünde bile zemin kuruyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Depolama bağıl nemi çok düşük. Bobinlerden çıkan "soğuk" hava ile ürünün "hissettiği" hava arasında daha düşük bir sıcaklık farkında çalışabilmeleri için daha fazla bobin takın. Bu, havadaki nem gidermeyi azaltır. Ultra ince veya atomize sis sağlayabilen nemlendirme ekipmanı kurun, kuru ürüne suyu geri koymak zordur.
    Zeminlerde suyun kaçması için çatlaklar vardır. Suyun özellikle beton temel boyunca akıp akmadığını görmek için zeminleri doldurun. Gerekirse mühürleyin.

    Sorun: Depolama süresi boyunca iç hava sıcaklığı dalgalanıyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Termostat düzgün yerleştirilmemiş ve ortalama oda sıcaklığını algılamıyor. Termostatları ortalama oda hava akışına, genellikle evaporatör bobinlerine dönüş hava akışına kurun. Termostatları sıcak / soğuk duvarlardan, kapılardan, ışıklardan, serpantinlerden veya sıcak üründen çıkan soğuk havadan uzağa yerleştirin.
    Kalitesiz veya hassas olmayan termostatlar (diferansiyel çok geniş). Diferansiyel içeren termostatı yeniden kalibre edin veya termostatı değiştirin. Ürün kalitesini korumak için tek tip sıcaklık kontrolü hayati önem taşıdığından iyi ekipman kullanın.
    Buz çözme döngüleri ayarlanmıyor veya doğru çalışmıyor, bu da döngüler arasında aşırı buzlanmaya neden oluyor veya odaya çok fazla ısı ekliyor. Doğru sıklık, süre ve sonlandırma için buz çözmeyi kontrol edin.
    Depolama boyunca hava akışı tekdüze değil. Ölü hava noktalarının yerini belirlemek için bir duman jeneratörü kullanın. Evaporatör serpantinlerini yeniden yerleştirin veya fanlarının kapasitesini artırın (mümkünse). Hava tüpleri ve / veya ekstra fanlar takın. Daha homojen hava akışına izin vermek için saklama kaplarını yeniden düzenleyin.

    Sorun: Depolama süresi boyunca iç hava sıcaklığı istenenden daha sıcak

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Yetersiz soğutma. Daha fazla soğutma soğutma kapasitesi kurun.
    Yaz kullanımı için yetersiz yalıtım. Duvarlara minimum R-20, tavan arasına R-24 ve temel üzerine R-12 yerleştirin. Ontario'da zeminler nadiren yalıtılmaktadır, ancak yıl boyunca kullanım için maliyet haklı çıkarılabilir.
    Kötü tavan havalandırması. 1 m'lik sağlamak 2 600 m başına sınırsız saçak havalandırma giriş alanının 2 aynı sınırsız tepe havalandırma alanı, tavan ya da mekanik olarak 1 hava değişimi / 2 dakika havalandırın.
    Karanlık bir çatı yüzeyi ile sıcak güneşli günler. Çatıyı beyaza boyayın ve yeterli tavan havalandırması sağlayın, çünkü çatı koyu bir renkse tavan sıcaklıkları 60 ° C'ye ulaşabilir.
    Hava akışı tekdüze değil veya depolamada yetersiz kapasite. Ölü hava noktalarının yerini belirlemek için duman jeneratörlerini kullanın. Evaporatör serpantinlerini yeniden yerleştirin veya fanlarının kapasitesini artırın (mümkünse). Hava tüpleri ve / veya ekstra fanlar takın. Daha homojen hava akışına izin vermek için saklama kaplarını yeniden düzenleyin.
    Soğuk sıcaklıkları algılayan kötü termostat konumu. Termostatları ortalama oda hava akışına, genellikle evaporatör bobinlerine dönüş hava akışına kurun. Termostatları soğuk duvarların dışında, kapıların yanına veya soğuk hava çıkış evaporatör serpantinlerinin yakınına yerleştirmekten kaçının.

    Sorun: Depolama süresi boyunca iç hava sıcaklığı istenenden daha soğuk

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Termostat kötü yerleştirilmiş ve daha yüksek sıcaklıkları algılıyor. Termostatları ortalama oda hava akışına, genellikle evaporatör bobinlerine dönüş hava akışına kurun; sıcak duvarların dışında veya kapıların veya ışıkların yakınında konum termostatlarından kaçının.
    Kış kullanımı için yetersiz yalıtım. Duvarlara minimum R-20, tavan arasına R-24 ve temel üzerine R-12 yerleştirin. Ontario'da zeminler nadiren yalıtılmaktadır, ancak yıl boyunca kullanım için maliyet haklı çıkarılabilir.

    Sorun: İç hava sıcaklığı tekdüze değil

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Hava akışı tekdüze değil veya depolamadaki ürün kapasitesi için yetersiz. Ölü hava noktalarının yerini belirlemek için duman jeneratörlerini kullanın. Evaporatör serpantinlerini yeniden yerleştirin veya fanlarının kapasitesini artırın (mümkünse). Hava tüpleri ve / veya ekstra fanlar takın. Daha homojen hava akışına izin vermek için saklama kaplarını yeniden düzenleyin.
    Yetersiz saklama kabı düzenlemesi nedeniyle havanın doğrudan buharlaştırıcı bobinlerine kısa devre yapması. Havanın ürünü veya saklama kaplarını baypas etmesine izin veren geçitlerden / açıklıklardan kaçının. Hava her zaman en kolay yolu seçecektir ve soğutma potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için hava kıvrımlı bir yolda ilerlemeye zorlanmalıdır. Kısa devre olup olmadığını incelemek için bir duman jeneratörü kullanın.

    Sorun: Saklama havası kötü kokuyor veya zor nefes alıyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Karbondioksit veya etilen gibi gazlar, çürüme veya solunum sonucunda aşırı miktarlarda bulunabilir. Çürüyen ürünü arayın ve atın. Günde 1 veya 2 hava değişimi sağlayan küçük bir egzoz fanı takın. Bazı yeni depolar (Kontrollü Atmosfer depoları olarak inşa edilmeyenler) çok sıkı olduğundan, doğal hava değişimli havalandırma yoktur.

    Sorun: Evaporatör bobinleri buzlanıyor ve çok fazla yoğuşuyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    Çok düşük sıcaklıkta çalışan bobinler Bobinleri temizleyin ve tüm fanların doğru yönde üflediğinden emin olun.
    Bobin sıcaklığını artırın. Bu, daha büyük kapasiteli evaporatör bobinleri gerektirebilir.
    Buz çözme sistemi düzgün çalışmıyor. Çoğu mahsul için bağıl nemin yüksek olması gerektiğinden, buz çözme sistemini onarın veya daha etkili bir sistem kurun.
    Depolama bağıl nemi yüksektir. Soğan, sarımsak veya kabak gibi bazı mahsuller daha düşük nem gerektirir.

    Sorun: Elektrik tüketimi artıyor

    Olası nedenler şunlardır:

    Olası çözümler şunlardır:

    İzolasyon ıslak veya eksik. Soğuk hava depoları için daha uygun bir yalıtım ile nem problemini düzeltin ve yeniden yalıtın.
    Daha önce olduğundan daha yüksek hacimde ürün soğutuluyor. Mahsul üretimi arttıkça daha fazla soğutma kurun. Maliyetleri azaltmak için sistemi doğru şekilde boyutlandırın.
    Ürün, önceki sezonlara göre daha sıcak depoya giriyor. Daha erken çeşitler ve değişken hava koşulları, hasat edilen ürünün daha sıcak olduğu ve eskisinden daha fazla soğutma kapasitesi gerektirdiği anlamına gelebilir.
    Daha az sıkı bina veya kapılar daha sık açılır. Zamanla daha az sıkı hale geldiklerinden binayı yeniden sıkın. Erişim kapılarının üzerine kanatları takın.
    Kirli evaporatör serpantinleri veya kondenser serpantinleri (dış ünitelerde). Evaporatör ve kondenser serpantinlerini temizleyin.
    Arızalı soğutma ekipmanı. Ekipmanın bakımını, çiftlik ürünlerinin gereksinimlerini bilen kalifiye bir soğutma yüklenicisi tarafından yaptırın.

    Soğuk hava deposu yapısının ve soğutma sisteminin optimum durumda tutulması, yüksek kaliteli ürün sağlanmasına ve işlemci ve perakende talebinin daha uzun süreler boyunca karşılanmasına yardımcı olacaktır. Bazı sorunlar depolama teknikleri kullanılarak çözülebilir, ancak bazılarının kalifiye bir yüklenici tarafından ele alınması gerekecektir. Daha detaylı bigi almak için soğuk oda servisi  çağırmadan önce info@keskinso.com adresine mail ile bilgi verebilir veya 0537 917 16 95 nolu hattımızı arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz

WhatsApp chat
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı